Старт для екологічно чистої енергетики м.Суми Брав участь

Доданий
11.08.2017
Номер
39
Енергозбереження

Проект передбачає встановлення сонячних батарей, вітрових генераторів та автономного ліхтаря для вуличного освітлення. Велике електронне табло інформуватиме про ефективність енергії сонця в нашому місті.

Автор проєкту
Іван
Іван Рубаненко
Бюджет
953 160 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Харківська, 31, Суми

Опис

Проблема (передумови, обґрунтування необхідності реалізації проекту)

Обґрунтуванням проекту є численні статистичні дані про високу вартість споживання електроенергії традиційним способом та вичерпність традиційних ресурсів.
Європейські практики свідчать про стимулювання з боку влади використання таких джерел громадянами. Наприклад, програма для сонячних електростанцій на житлових будинках Амстердаму звільняє жителів від податків і надає субсидії.
За даними плану дій сталого енергетичного розвитку Сум до 2025р.: відновлювальна енергія в місті – менше 1%. У Плані зазначено, що населення (сама країна) бідніє через неефективне використання енергоносіїв. Серед пріоритетних цілей передбачена інформаційно-просвітницька діяльність. Для її ефективності потрібні місцеві кейси.
Серед центральних неосвітлених місць Сум для реалізації проекту пропонується перехрестя Лушпи – Харківська (в бік райвиконкому, Харківська, 35)

Співавтори

Рубаненко Иван Павлович
Купенко Олена Володимирівна
Великодний Андрій Іванович

Короткий опис проекту

Проект передбачає встановлення сонячних батарей, вітрових генераторів та автономного ліхтаря для вуличного освітлення. Маємо отримати приклад європейських енергозберігаючих практик, альтернативне джерело енергії для вуличного освітлення, відкритої точки доступу до електромережі для підзарядки мобільних пристроїв, комунального освітлення будинків. Велике електронне табло інформуватиме про ефективність енергії сонця в нашому місті (перехрестя вул.Харківської та пр.Лушпи)

Мета проекту

Продемонструвати на місцевому кейсі потенціал Сум як європейського міста, в якому розвиваються альтернативні джерела енергії. Для цього встановити сонячні батареї під різними кутами: з імітацією скатної покрівлі 35°; вертикально на фасаді будівлі (0°); «соняшник», що рухається за сонцем від сходу сонця до заходу; вітрові генератори та автономний ліхтар вуличного освітлення. Забезпечити можливість спожити енергію світла у відкритому доступі сумчанам (вуличне освітлення, відкрита мережа підзарядки мобільних пристроїв), а також для комунальне освітлення пілотних будинків. Провести інформаційно-просвітницьку кампанію за підсумками як самого процесу встановлення, так і першого досвіду експлуатації обладнання.
Як зазначалося вище, ця мета безпосередньо відповідає пріоритетам та цілям розвитку міста, визначеним у Плані дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 р.

Пропоноване рішення, щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Використання сонячної енергії є поширеною в Європі практикою. Проекти схожого типу діють у Житомирі, Дніпрі, Рівному, Херсоні, подані на конкурс бюджету участі у Києві.
Пропонуємо проект як приклад для м. Сум. Обраний сквер має гарні умови старту чистої енергетики в нашому місті.
Покроково пропонуємо:
1) встановлення фотоелектричних сонячних модулів;
2) підключення об'єктів споживання енергії: зарядка мобільних пристроїв на вулиці, вуличне освітлення (ліхтарі з додатковими елементами вітрогенерації), комунальна енергія;
3) монтаж електронного табло для надання інформації про ефективність сонячної енергії в нашій кліматичній зоні;
4) інформаційно-просвітницькі дії.

Для кого цей проект

- прямі споживачі – пішоходи, які отримають можливість підзарядки мобільного телефона в загальнодоступному місці, а також які отримають додаткове вуличне освітлення пішохідних доріжок у сквері перехрестя Харківської та проспекту Лушпи;
- прямі споживачі – сумчани-інноватори, яких цікавлять різноманітні технічні новинки, і ті жителі міста, яким не байдуже екологічні питання. Вони отримають гарний приклад європейських практик енергозбереження в нашому місті. Задум проекту – розміщення батарей таким чином щоб – відкрити перспективи для подальшого тиражування отриманого досвіду окремими споживачами.

Ключові показники оцінки результату проекту

- робоче додаткове вуличне освітлення пішохідної доріжки в районі перехрестя Харківської та проспекту Лушпи, а також точка доступу до безкоштовної мережі підзарядки мобільних телефонів;
- апробація альтернативного джерела енергії, наочні результати ефективності цього джерела;
- покращення іміджу Сум як європейського міста;
- інформаційне табло, що надасть можливості спостереження за процесом накопичення енергії для всіх зацікавлених осіб;
- популяризація ідеї використання альтернативних джерел енергії серед жителів міста;
- внесок у покращення екологічної ситуації.

Тип проекту

загальноміський

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент інфраструктури міста